زمان مطالعه: 4 دقیقه

نمایندگی زیمنس و تنظیمات CPU

نمایندگی زیمنس، در نظر دارد در قسمت ۳۰ آموزش نرم افزار TIA Portal، انجام تنظیمات CPU پی ال سی S7-1500 زیمنس شرح داده می شود. در قسمت پیشین در مورد پیکربندی سخت افزاری S7-15010 و قواعدی که باید رعایت شود صحبت اجمالی شد.  با زیمنس تهران و سری آموزش های نرم افزار TIA Portal  همراه باشید.

 

تنظیمات CPU پی ال سی S7-1500 زیمنس

پس از انتخاب CPU مورد نظر، محیط پخش پیکربندی سخت افزار نمایش داده می شود. در این مرحله، بهتر است کاربر نسبت به انجام تنظیمات CPU اقدام نموده و سپس ادامه کار پیکربندی را دنبال نماید. در ادامه، موارد مهم از تنظیمات مرتبط با CPU بیان می شود.

 

تنظیمات ارتباطی CPU :

برای انجام تنظیمات ارتباطی می توان بر روی CPU دابل کلیک نموده و سپس گزینه Ethernet Address  را انتخاب نمود. در صورتی که لازم باشد CPU به شبکه پروفی نت متصل شود، لازم است در بخش Subnet یکی از شبکه های موجود را انتخاب نموه و یا با کلیک بر روی گزینه Add new subnet یک شبکه جدید ایجاد نمود.

در صورت تعریف شبکه جدید و حتی بدون تعریف شبکه نیز می توان در بخش IP Protocol تنظیمات را انجام داد.

در تنظیم IP Address باید توجه داشته باشید که آدرس اختصاص داده شده به CPU تکراری نباشد، یعنی قبلا توسط وسیله دیگری در شبکه استفاده نشده باشد. همچنین، کلاس IP مربوطه به CPU باید با کلاس IP سایر تجهیزات مورد نظر برای ارتباط از جمله کامپیوتر برنامه ریزی، یکسان باشد، یعنی ۳ بخش اول IP از چپ به راست در هر دو وسیله یکسان بوده ولی بخش آخر IP متفاوت باشد. علاوه بر آن، تنظیم Subnetmask در هر دو وسیله یکسان باشد.

مثال:

  • IP در PLC پی ال سی : ۱۹۲٫۱۶۸٫۰٫۱
  • IP در کامپیوتر برنامه ریزی : ۱۹۲٫۱۶۸٫۰٫۲
  • Subnet mask در پی ال سی : ۲۵۵٫۲۵۵٫۲۵۵٫۰
  • Subnet Mask در کامپیوتر برنامه ریزی : ۲۵۵٫۲۵۵٫۲۵۵٫۰

 

توجه: در صورتی که هدف کاربر در پروژه، فقط ارتباط با CPU از طریق کامپیوتر یا لپ تاپ باشد و پیاده سازی ارتباطات شبکه بین CPU با تجهیزاتی چون درایو و ET مد نظر نباشد، نیازی به تعریف شبکه پروفی نت در پروژه و اتصال CPU به آن نمی باشد. در صورتی که لازم باشد CPU علاوه بر ارتباط با کامپیوتر، با تجهیزاتی همچون ET و درایو نیز از طریق شبکه پروفی نت ارتباط برقرار نماید، لازم است حتما CPU را به یک شبکه پروفی نت متصل نمود. همان طور که اشاره شد، این کار را می توان در بخش Subnetmask انجام داد.

 

تنظیم نوع راه اندازی CPU در بخش Startup 

در بخش Startup می توان تنظیمات مرتبط با راه اندازی CPU را انجام داد. تنظیمات قابل انجام در این بخش عبارتند از:

الف) Startup after POWER ON : در این بخش می توان نوع راه اندازی CPU پس از وصل منبع تغذیه را تعیین نمود. برای این منظور سه تنظیم وجود دارد:

  • )No Restart (stay in STOP mode :  با انتخاب این گزینه، پس از وصل منبع تغذیه، CPU در وضعیت STOP قرار می گیرد. در این صورت لازم است از طریق نرم افزار TIA، یا کلید روی CPU، مد کاری را در وضعیت RUN قرار داد.
  • Warm restart-RUN : با انتخاب این گزینه، پس از وصل منبع تغذیه، CPU در وضعیت RUN قرار می گیرد.
  • Warm restart – mode before POWER OFF :  با انتخاب این گزینه، پس از وصل منبع تغذیه، CPU  در آخرین وضعیت قبل از قطع منبع تغذیه قرار می گیرد. در این صورت، اگر قبل از قطع منبع تغذیه، CPU در شرایط کاری RUN قرار داشته باشد، در صورت قطع و وصل تغذیه نیز در مد کاری RUN قرار می گیرد. اما اگر قبل از قطع منبع تغذیه، CPU در شرایط STOP قرار داشته باشد، پس از وصل تغذیه همچنان در مد STOP باقی می ماند.

 

ب) Comparison preset to actual configuration : در این بخش می توان مشخص نمود که اگر بین پیکربندی انجام شده در نرم افزار TIA با پیکربندی PLC واقعی تفاوتی وجود داشت، چه اتفاقی بیفتد. گزینه های قابل تنظیم عبارتند از :

  • Startup  CPU only if compatible : با انتخاب این گزینه در صورتی CPU در مد کاری RUN قرار می گیرد که پیکربندی انجام شده در نرم افزار TIA با پیکربندی PLC واقعی یکسان باشد.
  • Startup  CPU if mismatch : با انتخاب این گزینه، حتی در صورت تفاوت بین پیکر بندی انجام شده در TIA با پپیکر بندی انجام شده واقعی، CPU در مد RUN قرار می گیرد.

 

ج) Configuration time: مدت زمانی است که باید I/O ههای رک اصلی و رک توسعه در شرایط راه اندازی قرار بگیرند و آماده به کار باشند. 

 

تنظیمات بخش Cycle

در بخش Cycle می توان تنظیمات زیر را انجام داد:

  • Cycle monitoring time: حداکثر زمان مجاز یک سیکل کاری در این بخش تعیین می شود. اگر در یک سیکل کاری CPU، زمان اجرای سیکل اسکن از زمان Cycle monitoring time بیشتر شود، خطای زمانی اتفاق افتاده و CPU وقفه مربوط به خطای زمانی را فراخوانی می کند. اگر این OB موجود نباشد، CPU در مد STOP قرار می گیرد.

 

نکته! در صورتی که خطای افزایش زمان سیکل اسکن در دو سیکل متوالی اتفاق بیفتد، CPU به مد STOP خواهد رفت.

 

  • Enable minimum cycle time for cycle OBs: با انتخاب این گزینه، می توان حداقل زمان سیکل اجرای OBهای سیکلی را مشخص نمود. در این صورت، اگر مدت زمان اجرای یک سیکل، زودتر از زمان وارد شده در بخش Minimum cycle time شود، سیکل بعدی پس از سپری شدن زمان Minimum cycle time شروع می شود. 

 

تنظیمات بخش Communication Load 

در بخش Communication Load و در فیلد مربوط به گزینه Cycle Load due to communication می توان عددی را بر حسب درصد مشخص نمود که بر مبنای آن، درصدی از زمان سیکل اسکن CPU برای ارتباطات شبکه اختصاص داده شود. افزایش این درصد باعث افزایش زمان کلی سیکل اسکن، مطابق رابطه زیر می شود:

مثلا، اگر زمان سیکل اسکن معمول CPU بدون در نظر گرفتن زمان لازم برای ارتباطات شبکه برابر ۱۰۰ms باشد و ضریب Cycle load برابر %۲۰ تنظیم شود، زمان سیکل اسکن کلی CPU (با احتساب ارتباطات شبکه) برابر ۱۰۰ms* 100/80 =125ms خواهد شد. بنابراین در این حالت، حدود ۲۵ms به زمان سیکل اسکن افزوده می شود.

 

تنظیمات Syatem and clock memory

در S7-1500 می توان یک بایت از حافظه بیت مموری CPU را به عنوان Clock Memory(پالس) و یک بایت را به عنوان بایت سیستمی تعریف نمود. در صورت فعال سازی System memory byte، بیت های First Cycle و DiagStatusUpdat و Always 1 و Always 0 فعال می شوند و به هر یک از آنها یک آدرس بیتی از حافظه بیت مموری اختصاص داده می شود. کاربر می تواند به منظور انجام وظایف خاص، از این متغیرها در برنامه استفاده نماید.

در صورت فعال سازی Clock memory byte، یک بایت پالس (چشمک زن) فعال می شود که هریک از بیت های آن، مطابق فرکانسی که در مقابل آن مشخص شده، شروع به قطع و وصل شدن می نماید. این بایت نیز کاربردهای متنوعی در برنامه نویسی دارد.

 

 

نویسنده : جناب آقای مهندس احمد فرجی

انتشارات : قدیس

برای مطالعه کامل، کتاب آموزش نرم افزار TIA را از انتشارات قدیس تهیه فرمایید.