زمان مطالعه: 2 دقیقه

نمایندگی زیمنس و آشنایی با انواع بلاک های S7

انواع بلاک های S7 ، از موضوعاتی می باشد که باید برای پیش نیاز لازم است آشنا شوید. در  PLC های S7 بلاک های مختلفی به منظور انجام برنامه نویسی و ذخیره اطلاعات (Data) در نظر گرفته شده است؛ این بلاک ها عبارتند از:

OB) Organization Block) :

در حقیقت، بلاک سازمانی بوده که مدیریت آن بر عهده سیستم عامل CPU قرار دارد. OB ها دارای انواع مختلفی هستند که هر یک با توجه به شرایط خاصی، از سوی سیستم عامل CPU فراخوانی و اجرا می شوند. در این بین، OB1 به عنوان بلاک اصلی برنامه نویسی(Main Program) محسوب شده و لازم است کاربر برنامه خود را در آن پیاده سازی نماید. سایر OB ها را می توان به صورت زیر تقسیم بندی نمود:

  • OB های راه اندازی: این نوع OB ها فقط در زمان راه اندازی (STARTUP) توسط CPU فراخوانی شده ودر صورت وجود اجرا می شوند.
  • OB های وقفه مبتنی بر رخداد: عامل فراخوانی این OB ها، بروز یک رخداد در سیستم است. مثلا در OB های خانواده TOD، رسیدن به تاریخ و زمان تنظیمی این OB ، باعث فراخوانی آن می شود.
  • OB های وقفه مبتنی بر خطا: عامل فراخوانی این OB ها، بروز یک خطا در سیستم است. مثلا در صورت بروز خطای شبکه پروفی نت، OB86 و در صورت بروز خطای مرتبط با مازول های OB80 I/O فراخوانی می شود. عدم وجود OB  های خطا معمولا باعث توقف CPU می شود.

 

انواع بلاک S7:

  • FC) Function) : این نوع بلاک از جمله بلاک هایی است که مدیریت ان برر عهده کاربر قرار داشته و از آن می توان به منظور تقسیم برنامه به بخش های کوچکتر و یا پیاده سازی منطق های تکراری استفاده نمود.
  • FB) Function Block) : این بلاک مشابه FC می باشد، با این تفاوت که دارای حافظه اختصاصی از جنس Data Block است.
  • DB) Data Block) : بلاکی است که به منظور ذخیره سازی اطلاعات از ان استفاده می شود. DB دارای دو مدل است:

الف) Global DB: منظور از آن، DB عمومی است که همه بلاک ها می توانند به اطلاعات آن دسترسی داشته باشند و کاربر به دلخواه خود ، متغیرهای مورد نظر را در آن تعریف نماید.

ب) Instance DB: منظور از آن، DB اختصاصی یک FB است که در زمان استفاده از FB باید به آن اختصاص داده شود.

 

آموزش نحوه ایجاد یک بلاک برنامه نویسی 

زمانی که تنظیمات انجام شده در یک پروژه Compile شود، توسط نرم افزار TIA، بلاک OB1 ایجاد می شود. در صورتی که نیاز به بلاک های دیگر وجود داشته باشد، می توان در ساختار درختی پروژه ، وارد بخش Program Block شده و بر روی گزینه Add new block دابل کلیک نمود. در این صورت، پنجره Add New Block نمایان می شود. در این پنجره می توان نوع بلاک را انتخاب نموده و در صورتی که بلاک از نوع FC، OB یا FB باشد، زبان برنامه نویسی آن را نیز تعیین نمود.

 

مقاله پیشنهادی : قسمت ۴۵ نرم افزار TIA ، آدرس دهی متغیرها

 

 

پایان مقاله: انواع بلاک های S7

نویسنده : جناب آقای مهندس احمد فرجی

انتشارات : قدیس

برای مطالعه کامل، کتاب آموزش نرم افزار TIA را از انتشارات قدیس تهیه فرمایید.