زمان مطالعه: 3 دقیقه

نمایندگی زیمنس و آشنایی با متغیر ها

نمایندگی زیمنس در قسمت ۴۴ آموزش نرم افزار TIA به مبحث متغیر ها می پردازد. در قسمت پیشین هم در مورد مبحث نواحی لازمه برای نصب نرم افزار TIA توضیح داده شد. ( آشنایی با متغیر ها )

 

متغیر چیست:

منظور از متغیر، بخشی از حافظه CPU است که در آن می توان مقداری را قرار داد. برای مثال هر کانال DI، DO، AI،AO به عنوان یک متغیر ورودی، خروجی محسوب می شود. علاوه بر متغیرهای ورودی خروجی که مقادیر ورودی ها و خروجی ها را دریافت و یا تنظیم می نمایند، می توان از متغیر های M، DB و LocaL هم استفاده نمود.

 

Bit Memory : 

یک بخش از حافظه CPU است که در آن می توان متغیرهای مختلف را تعریف نمود. کاربرد  (Bit Memory (M به منظور ذخیره سازی نتایج میان برنامه و نیز نتایج پایانی تولید شده در برنامه است. همچنین، از آن می توان به عنوان متغیر جهت دریافت Set Point نیز استفاده نمود.

 

PII :

مخفف کلمه Process Image Input بوده و ناحیه قرار گیری تصاویر ورودی های فرآیند است.به عبارت دیگر مقدار مربوط به سیگنال های ورودی پس از تبدیل شدن به دیتا، در این بخش از حافظه CPU قرار داده می شود. CPU در ضمن عملیات پردازش برنامه، هر گاه بخواهد از وضعیت یک ورودی اطلاع پیدا نماید، به اطلاعات مربوط به آن ورودی در ناحیه PII مراجعه می نماید. در هر سیکل کاری CPU، یک بار اطلاعات درون PII آپدیت می شود تا تغییرات احتمالی در مقادیر ورودی ها، در ناحیه PIIثبت شود.

در ضمن پیکربندی سخت افزار PLC در محیط TIA، به هر کارت ورودی، یک آدرس از ناحیه PII اختصاص داده می شود. اندازه این آدرس در کارت های DI به ازای هر کانال برابر یک بیت و در کارت های AI به ازای هر کانال برابر ۲ بایت (یک  WORD ) می باشد.

 

PIQ: 

مخفف Process Image Output بوده و ناحیه قرارگیری مقادیر ارسالی به کارت های خروجی اسن. مقادیر ارسالی برای کارت های خروجی، ابتدا در این ناحیه قرار گرفته و سپس توسط CPU برای کارت های خروجی ارسال می شود.

در ضمن پیکربندی سخت افزاری PLC در محیط TIA، به هر کارت خروجی، یک آدرس از ناحیه PIQ اختصاص داده می شود. اندازه این آدرس در کارت های (DQ (DO به ازای هر کانال برابر یک بیت و در کارت های (AQ (AO به ازای هر کانال برابر ۲ بایت (یک WORD) می باشد.

 

(Data Block (DB:

Data Block به عنوان بلاک ذخیره سازی اطلاعاتت متغیرها محسوب شده و می توان تعداد زیادی متغیر در آن ایجاد نمود. حوزه کاری DB نیز مشابه Bit Memory بوده ولی نسبت به آن دارای مزایای زیادی است.

 

(Temp memory (Local Memory:

بخشی از ناحیه حافظه CPU است که اطلاعات آن به صورت غیر ماندگار است. در هر بلاک برنامه نویسی می توان تعدادی متغیر از نوع محلی یا Local تعریف نمود و از انها برای ذخیره سازی موقت نتایج میان برنامه استفاده نمود.

 

 

آشنایی با متغیر ها : تقسیم بندی متغیرها برمبنای حوزه اعتبار

با توجه به حوزه اعتبار هر متغیر در بلاک های برنامه نویسی، می توان متغیرها را دو گروه تقسیم بندی نمود:

  1. متغیرهای Global (سراسری)
  2. متغیرهای Local (محلی)

 

آشنایی با متغیرهای Global (سراسری):

منظور از متغیر سراسری، متغیری است که در همه بلاک های برنامه نویسی، شناخته شده و معتبر است. آدرس این نوع متغیرها را در هر جای برنامه و در هر یک از بلاک های برنامه نویسی که استفاده شود، این آدرس توسط CPU تشخیص داده شده و CPU می تواند عمل خواندن یا نوشتن اطلاعات در آن متغیر را انجام دهد.

متغیر های زیر در CPU به عنوان متغیر سراسری محسوب می شوند:

  • متغیرهای از نوع ورودی (I)
  • متغیرهای از نوع خروجی (Q)
  • متغیرهای از نوع M) Bit memory)
  • متغیرهای از نوع Global DB
  • متغیرهای از نوع تایمر (در S7-1500)
  • متغیرهای از نوع کانتر (در S7-1500)

 

آشنایی با متغیرهای Local (محلی):

منظور از متغیرهای محلی، متغیری است که در بخش Interface از محیط یک بلاک برنامه نویسی تعریف شده و فقط در برنامه دورن همان بلاک شناخته شده و معتبر است. لازم به ذکر است که از آدرس متغیر محلس یک بلاک برنامه نویسی نمی توان در بلاک های دیگر برنامه نویسی استفاده نمود.

 

پایان مقاله : آشنایی با متغیر ها