زمان مطالعه: 2 دقیقه

بوبین کنتاکتور چیست؟

بوبین به عنوان ساده ترین تجهیز در صنعت برق با نام های دیگر سیم پیچ یا سلف در بازار شناخته می شود. جنس هادی بوبین عموما مس می باشد و به دور یک هسته به صورت منظم پیچیده می شود. نحوه پیچش سیم به دور هسته دایره وار یا استوانه است و می توان بر اساس نیاز یک دور یا به صورت سیم پیچ (چند دور) پیچیده شود. الکترو مغناطیس یک جزء اصلی در کنتاکتور ها است که بدون آن قادر به عملکرد نیستند.

کاربرد بوبین در کنتاکتور:

نقش سیم پیچ القا کردن به یک مدار الکتریکی می باشد. القا کردن یه خاصیت الکتریکی است که برای سیم پیچ های الکترومغناطیسی مخالف جریان مدار است. متداول ترین کاربرد سیم پیچ الکترومغناطیسی به عنوان سلف است که انرژی را در میدان مغناطیسی خود ذخیره می کند. به عبارت دیگر در کنتاکتور با سیم پیچ AC، هسته الکترو مغناطیسی از آهن نرم و روکش شده برای کاهش جریانات مخالف تشکیل شده و در کنتاکتور با سیم پیچ DC، هسته الکترو مغناطیسی از فولاد جامد یا هسته آهنی نرم ساخته شده است زیرا هیچ خطری برای از دست دادن جریان مخالف وجود ندارد.


چرا کنتاکتور ها صدا می دهند؟


میزان تاثیر گذاری تعداد دور سیم پیچ ها:

میزان طول سیم پیچیده شده و میزان جریان دو عامل تعیین کننده قدرت میدان مغناطیسی هستند. از نظر فنی این افزایش قدرت را چگالی شار مغناطیسی می نامند. برای مثال در نظر بگیرید که یک دور سیم به طول ۵CM به دور هسته پیچیده شده است. نابراین هر چرخش یا هر دور باعث می شود نیروی میدان مغناطیسی به ارزش ۵ سانتی متر سیم مستقیم افزایش یابد. در نتیجه هر چه تعداد دور های سیم افزایش یابد، قدرت مغناطیسی هم به مرتب بیشتر می شود.

انواع بوبین:

  1. جریان مشتقیم یا DC
  2. فرکانس صوتی (بوبین کنتاکتور AF) : کمتر از ۲۰ کیلو هرتز
  3. فرکانس رادیویی : بیشتر از ۲۰ کیلوهرتز

نحوه تست بوبین کنتاکتور:

برای تست ابتدا ولتاژ مورد نیاز بوبین را فعال نمایید. در برخی از کنتاکتورها زمان فعال شدن صدای کلیک می دهند. در برخی مدل های دیگر نوعی نشانگر کنتاکتور وجود دارد که با تحریک شدن جا به جا می شود. اگر در این مرحله تست مشکلی یافت نشد. بوبین آسیب دیده است و باید آن را تعویض کنید. فراموش نکنید که در شروع کار برای محافظت از خودتان باید کنتاکتور از مدار خارج شود و معمولا برای این کار سیم های ورودی و خروجی کنتاکتور را بعد از علامت گذار و شماره گذاری باز و از مدار خارج نمایید.

۵ دلیل سوختن بوبین در کنتاکتورها:

  1. اتصال مداوم و طولانی بوبین
  2. بیش از حد گرم شدن کنتاکت ها
  3. اتصال حلقه در بوبین
  4. باز نشدن کنتاکت کمکی مقاومت پیش گذاری
  5. ایجاد فاصله هوایی