زمان مطالعه: 4 دقیقه

نمایندگی زیمنس و آشنایی با بلاک FB و روش استفاده از آن

آشنایی با بلاک FB و چگونه استفاده کردن از آن را می توانید در این قسمت مطالعه فرمایید. در قسمت پیشین آموزش نرم افزار TIA، در مورد مبحث آشنایی با FC ها توضیح داده شده است ( آشنایی با بلاک های FC ). بلاک FB ها مخفف Function Block هستند که یکی دیگر از بلاک های برنامه نویسی در PLC های سری S7 زیمنس است.

از لحاظ کاربردی عملکردی مشابه با بلاک های FC دارد و می توان از آن ها در برنامه نویسی ساختار یافته و تقسیم شده استفاده می شود. این نکته را در نظر داشته باشید که استفاده از FB  برای تقسیم برنامه به واحد های مجزا چندان متداول نبوده و معمولا از آن برای پیاده سازی منطق های تکراری استفاده می شود.

تفاوت عمده بلاک های FB با FC از نظر ساختار :

استفاده از DB اختصاصی همراه آن است که به دنبال این مزیت و همچنین قابلیت های متعددی را به بلاک های FB میافزاید. در جدول زیر مقایسه دقیق تری از این دو بلاک ارائه شده است.

تفاوت-بلاک--FB--و-FC

آشنایی با خصوصیات FB (موارد جدول)

  • حافظه اختصاصی (DB اختصاصی): همانطور که در ابتدا هم اشتره شد به هر FB یک DB اختصاصی متصل می شود. وجود DB اختصاصی باعث می شود که همه پارامترهای ورودی (Input)، خروجی (Output)، ورودی/خروجی (InOut) و Static تعریف شده در بخش Interface درون FB به طور خودکار در DB اختصاصی نیز ایجاد شوند. بنابراین، می توان به کمک DB اختصاصی برخی از مقادیر مهم را ذخیره سازی نمود.
  • حافظه عمومی:  در برنامه درون FB و نیز در زمان فراخوانی آن، می توان از حافظه های عمومی نظیر DB اشتراکی و Bit Memory استفاده نمود. البته اگر هدف از طراحی FB، پیاده سازی یک منطق تکراری باشد، به نحوی که بتوان چندین بار از آن استفاده نمود، در برنامه درون FB استفاده از متغیرهای Global مجاز نبوده و می تواند باعث تداخل در اجرای برنامه در زمان فراخوانی های متعدد FB شود.
  • متغیر Static: کاربرد اصلی متغیر Static ذخیره سازی نتایج میان برنامه است. البته از آنجایی که این متغیر در DB اختصاصی مربوط به FB نیز ایجاد می شود، در برنامه سایر بلاک ها نیز قابل استفاده است. از این رو اگر لازم باشد نتایج میان برنامه در خارج از FB نیز مورد استفاده قرار گیرند، باید از متغیرهای Static در برنامه استفاده نمود.
  • مقدار دهی اولیه به متغیرهای ورودی، خروجی FB: یکی دیگر از مزایای FB، امکان مقدار دهی اولیه به متغیرهای ورودی، خروجی است. با توجه به این موضوع، اگر در زمان فراخوانی FB برخی از پایه های آن آدرس دهی نشوند، مقدار اولیه آنها در نظر گرفته شده و مشکلی در برنامه ایجاد نمی شود. این امر باعث می شود برای برنامه های بزرگتر و عمودی که تعداد زیادی پایه ورودی، خروجی وجود دارد و استفاده از برخی از آنها اختیاری است، استفاده از FB مناسب تر از FB مناسب تر FC باشد.
  • امکان استفاده از زبان Graph: زبان گراف یکی از زبان های برنامه نویسی S7 است که از آن به منظور برنامه نویسی فرآیندهای ترتیبی استفاده می شود. در زبان گراف، برنامه دارای STEP های مختلفی است که هرکدام از آنها بیانگر یک مرحله از مراحل فرآیند است. در هر STEP می توان دستوراتی را معرفی نمود که در زمان فعال بودن آن STEP اجرا شوند. به منظور عبور برنامه از یک STEP به STEP های دیگر، می توان شرایط دلخواهی را تعیین نمود. به این روش می توان یک فرآیند ترتیبی را به سادگی برنامه ریزی کرد. استفاده از این زبان فقط در FB امکانپذیر بوده و در سایر بلاک های برنامه نویسی (مانند OB و FC) نمی توان از آن استفاده نمود.

روش ایجاد FB

برای اینکه بلاک های FB را ایجاد کنید; همانند سایر بلاک ها عمل کنید فقط با این تفاوت که در پنجره Add New Block گزینه Function Block را انتخاب نمایید.

پایان مقاله: آشنایی با بلاک FB در نرم افزار TIA Portal

نویسنده : جناب آقای مهندس احمد فرجی

انتشارات : قدیس

دریافت مشاوره خرید واتس اپ: ۰۹۳۷۱۷۷۴۱۴۳